Geschiedenis - EVV Bultman-Hartholt

Geschiedenis


Tot januari 1978 beschikt Elburg niet over een volwaardige sportaccommodatie voor de zaalsporten. Echter met de komst van het gemeenschapscentrum / sporthal ’t Huiken in het vooruitzicht wordt in maart 1976 de Elburger Volleybal Vereniging opgericht. Tot zijn tevredenheid reageren veel mensen op de oproep van initiatienemer Emil Hagoort in de Elburger Courant. De belangstelling voor een volleybal vereniging is groot. Daarmee is het fundament gelegd voor de oprichting van EVV.

Oprichting

Het eerste bestuur bestaat uit Emil Hagoort (voorzitter), Jan Klootwijk (secretaris), Henny Hagoort (penningmeester), Roel Westera en Klaasje Kijf (beiden bestuurslid). Op 29 november 1976 wordt de eerste Algemene Ledenvergadering gehouden. Deze wordt door vrijwel alle leden bezocht. Er wordt ondermeer gesproken over het tenue van EVV en de kosten daarvan. Het wordt een groen shirt met korte mouwen en twee verticale banen van wit en zwart aan de linker zijde met de letters E.V.V. als opdruk. Het broekje wordt effen wit. Een shirt kost ongeveer f. 25,00 en een broekje f. 13.00. Verder maakt het bestuur een maatregel bekend om wanbetaling van de contributie tegen te gaan. Iedereen die de contributie niet op de 15e van elke maand heeft voldaan, krijgt een boete van f. 1,00. Als die maatregel niet leidt tot verbetering, dreigt het bestuur over te gaan tot nog hogere boetes. Tijdens de rondvraag spreekt Klaasje Kijf haar ongenoegen uit over de ongelijke man/vrouw verhouding in het bestuur.

In november 1977 treedt Arie Zwijnenburg toe tot het bestuur en krijgt direct de functie van voorzitter. Onafgebroken is hij inmiddels meer dan 25 jaar voorzitter van de vereniging en 25 jaar NeVoBo scheidsrechter. Op woensdag 22 december 1976 wordt het eerste Kersttoernooi gehouden. Alle leden worden verdeeld over 5 teams. Begin 1977 beginnen 5 competitie teams zich voor te bereiden op de competitie die in oktober van dat jaar van start gaat. Het eerste Dames 1 bestaat uit: Engelien Bos, Joke Fikse, Yos Foppen, Henny Hagoort, Marja Klootwijk, Renske Meerstra, Connie Witteveen en Grietje van Middendorp. Trainer/coach is Frans Bultink.

Dames1_1978

Het eerste Heren 1 bestaat uit: Erik de Jeu, Piet Dam, Klaas Dooren, Emil Hagoort, Jan Klootwijk, Roy Nierath, Lammert Sneller en Gerrit-Jan Zwep. Trainer/coach is Rob van de Pol.

Heren1_1978

Sportief gezien gaat het EVV zeer voor wind. Zowel Dames 1 en Heren 1 worden het eerste seizoen kampioen van de derde klasse.

Met de komst van de sporthal ’t Huiken is het aantal leden in één jaar enorm toegenomen van 40 in juni 1977 naar 111 in juni 1978. Het grootste aantal leden is bereikt in 1993: 358 leden.

Voor het tweede seizoen krijgt Heren 1 versterking ondermeer van Henk Nummerdor, Erik le Jeu, Jaap Kampen en Sjoerd Klappe. Tegen dit ‘volleybalgeweld’ is geen enkele ploeg opgewassen en Heren 1 wordt net als Dames 1 opnieuw kampioen van de tweede klasse.

DamesKampioen78

In 1982 wordt Heren 1 kampioen van het district en promoveert naar de 3e divisie van de landelijke competitie. In 1984 dwingt Heren 1 ook het kampioenschap van de 3e divisie af met spelers als René Baanders, Kees Petersen, Jaap van der Kolk, Ernest Visser, Peter Houben, Douglas Driessen en Rob Stuurop. Tijdens de thuiswedstrijden was ’t Huiken bijna te klein: bomvolle tribunes.
Het verblijf in de 2e divisie van de landelijke competitie duurt tot 1992. Sindsdien moet EVV een aantal stappen terug doen.

Naar2ediv_1984

De jeugdopleiding heeft bij EVV veel aandacht gekregen. In 1991 wordt het Jeugdplan van de NeVoBo ingevoerd. Dat betekende, dat het aantal trainingsuren voor de jeugd drastisch werd uitgebreid. Daarnaast bestond het jeugdkader grotendeels uit gediplomeerde trainers. Met recht is EVV trots op het feit, dat Reinder Nummerdor, de huidige aanvoerder van het Nationaal Herenteam is voortgekomen uit de jeugdopleiding van EVV.

In het jaar 2000 haalt Heren 1 opnieuw een stunt uit door een aantal sensationele overwinningen in de nationale bekerwedstrijden. EVV behoort tot de laatste 16 van Nederland en wordt dan in een thuiswedstrijd door eredivisionist Vrevok uitgeschakeld. Dames 1 speelt al enige jaren in de hoogste klasse van de Regio.

Met ondersteuning van Henk Nummerdor, verenigingsondersteuner van de Nevobo, en Bep van Raalte, docente van de Nevobo, is EVV in 2001 begonnen met de voorbereidingen van een Scholenproject Circulatievolleybal. In juni is het project daadwerkelijk van start gegaan op 7 Basisscholen in Elburg. Maar liefst 650 leerlingen uit de groepen 3 t/m 8 hebben tijdens 3 gymlessen kennisgemaakt met het Circulatievolleybal. Ook werd het basisscholenvolleybaltoernooi in het leven geroepen. De Rabobank was 10 jaar lang de hoofdsponsor en alle scholen kregen een tas met daarin 6 volleyballen. Het resultaat is dat EVV jaarlijks rond de 50 minileden heeft.

2001 was ook het jaar dat EVV haar eerste website kreeg. Bouwer was Mark Wijnne en in 2008 werd de website vernieuwd. De eerst 2 websites zijn ongeveer 50.000 maal bezocht. Tijdens de ALV van 2014 nam Mark afscheid als webmaster kreeg EVV een geheel nieuwe site voorzien van alle gemakken van social media.

Arie Zwijnenburg is op 24 oktober 2003 vanwege grote maatschappelijke verdiensten benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau en op 17 november werd hij opnieuw in het zonnetje gezet. Tijdens de najaarsvergadering van de Nevobo regio Nieuw-Gelre ontving Arie uit handen van voorzitter Pim Henssen de Zilveren Bondsspeld van de Nevobo. In zijn speech ging Pim Henssen in op het unieke feit dat Arie al meer dan 25 jaar onafgebroken voorzitter is van de Elburger Volleybal Vereniging. Naast het voorzitterschap van E.V.V. was Arie eveneens al ruim 25 jaar actief als Nevobo scheidsrechter en heeft hij een rol gespeeld in diverse werkgroepen en commissies van de Nevobo.

Sportief gezien kende EVV ook mindere tijden, vooral toen in 2004 veel spelers van het eerste herenteam de vereniging verlieten om hun volleybalgeluk elders te beproeven. Het 1e team – spelend in de promotieklasse – moest uit de competitie worden genomen en het 2e team – uitkomend in de 2e klasse – moest het paradepaardje worden van EVV; EVV moest weer gaan bouwen aan een nieuw herenlijn.

In 2007 werd weer het eerste resultaat behaald, kampioen in de 2e klasse en promotie naar de 1e klasse. In 2010 werd wederom onder leiding van Kees Jaket de titel behaald, nu in de 1e klasse en daarmee werd promotie bewerkstelligd naar de promotieklasse. Na een verblijf van 2 jaar in deze klasse werden de heren met trainer/coach Kees Jaket kampioen in deze klasse en promoveerden ze naar de regiodivisie.

Meteen het jaar daarop (het is dan 2013) werd onder leiding van Peter Gaillard de titel binnen gehaald in de Regiodivisie en promoveerden de heren naar de 2e landelijke divisie.

Het 1e damesteam speelde steeds of in de promotieklasse of in de regiodivisie. Tussen 2006 en 2010 waren de resultaten wisselend, en werd of het kampioenschap binnengehaald of volgde degradatie. Onder leiding van Juni Anselma werden de dames kampioen in de promotieklasse, maar een jaar later moesten ze weer terug naar dezelfde klasse.

In 2010 werden de dames met trainer/coach Peter Gaillard kampioen van de promotieklasse en promoveerden ze naar de regiodivisie. Aan het einde van het seizoen 2013-2014 degradeerden ze helaas weer naar de promotieklasse.

In deze periode werd door de Nevobo ook de recreantencompetitie ingevoerd. De E.V.V. teams De Botterboys, New Variety en Shell van der Vegte waren jarenlang de sterkste teams in deze competitie. Diverse malen wisten New Variety en Shell van de Vegte zich te plaatsen voor het NK. Toen er een mix werd gemaakt van beide teams, getraind door Henk Nummerdor en Martin van Esterik en gecoacht door Kay Bosscha, werd de 4e plaats op dit Nederlands kampioenschap behaald. EVV kwam 1 gamepoint tekort voor de bronzen medaille. Nog steeds wordt er door diverse teams van EVV meegedaan in deze competitie en in 2014 werd de Dames overdag groep kampioen in de regio.

Ook de buitentoernooien van EVV gingen gewoon verder. In 2004 was het Beachtoernooi voor het eerst op een gemaakt strand op de parkeerplaats aan de Havenkade. In 2005 bestond ons Buitenvolleybaltoernooi 25 jaar. Het team van Cozijn van de Pol werd in het zonnetje gezet omdat ze aan alle edities deelnamen. Cozijn schonk EVV tijdens deze huldiging 10 wedstrijdballen.

10 Jaar verder (in 2014) is het Beachtoernooi een enorm succes geworden, maar loopt de animo voor het buitenvolleybaltoernooi sterk terug. Er wordt onderzocht hoe we dit evenement voor iedereen weer aantrekkelijk kunnen maken.

Bij de huldiging van de kampioenen door de Gemeente Elburg viel EVV 2 x de eer te beurt om de felbegeerde Jo Huisman trofee te winnen. De eerste keer door Dames 1 in 2001, en in 2013 was het Jongens A1 die deze prijs won.

In de Algemene Leden Vergadering van 26 september 2011 werd een commissie ingesteld, die de opdracht kreeg om de organisatie van EVV door te lichten. De commissie kwam enkele maanden later met een rapport met onder andere de aanbeveling om het aantal bestuursleden terug te brengen tot vijf, en tot meer scheiding van bestuur en uitvoering te komen. In een extra ledenvergaderingen werd het resultaat van de analyse door de leden bekrachtigd.

Ook waren er enkele geslaagde 1 april grappen bij EVV:

Bij de eerste werd meegedeeld dat EVV een actie voor het verkopen van volleybalplaatjes zou organiseren in samenwerking met een plaatselijke supermarkt. Op 1 april kon een ieder een plakboek in ‘t Huiken afhalen en het resultaat was dat menigeen in ‘t Huiken verscheen en daar te horen kreeg dat het om een 1 april grap ging.

In 2014 was er groot nieuws in de volleybalwereld: EVV zou een nieuwe trainer voor het Heren 3 team hebben gevonden in de persoon van niemand minder dan Reinder Nummerdor. Hij keerde hiermee na een periode van ruim 20 jaar terug naar de club waar hij begon aan zijn glansrijke volleybalcarrière. Uiteindelijk bleek ook dit een geslaagde 1 april grap, die het Gelders nieuws wist te halen. Toeval of niet, later dat jaar kwam de beste volleyballer die EVV heeft voortgebracht écht terug naar ‘t Huiken, om voor ‘t programma Clubgenoten van TV Gelderland met zijn teamgenoten en trainers terug te kijken op hun gezamenlijke Jongens A-tijd.

In mei 2013 werd de vereniging opgeschrikt door het nieuws dat voorzitter Arie Zwijnenburg ongeneeslijk ziek was. Zijn functie werd in eerste instantie ad interim vervuld door Bertus Wijnne en in de ALV van september werd hij gekozen tot nieuwe voorzitter. Op 9 oktober 2013 overleed Arie Zwijnenburg. Arie werd op 17 november 1977 gekozen tot voorzitter van de Elburger Volleybal Vereniging en hij heeft deze functie totdat hij in mei 2013 door ziekte werd geveld onafgebroken gedurende bijna 36 jaar bekleed. Onder zijn enthousiaste en motiverende leiding zijn talrijke kampioenschappen behaald, is er veel aandacht besteed aan een gedegen jeugdopleiding en zijn er belangrijke activiteiten ontplooid om de volleybalsport in z’n algemeenheid te promoten. Arie was bij EVV een vrijwilliger bij uitstek, die de vele werkzaamheden volstrekt belangeloos heeft uitgevoerd en in dat opzicht een belangrijke voorbeeldfunctie vervulde naar andere vrijwilligers en bestuursleden. Door zijn onverzettelijk doorzettingsvermogen, heeft hij voortdurend voor grote stabiliteit gezorgd in het bestuur van EVV. Arie is een groot aantal jaren zelf actief speler geweest. Daarnaast heeft hij een aantal jaren verschillende teams gecoacht tijdens wedstrijden: Dames 1, Heren 1 en Heren 2. Van 1977 tot 2012 heeft Arie namens EVV als bondsscheidsrechter opgetreden in de regio Nieuw-Gelre.

10 mei 2014 stond in het teken van de afsluiting van het seizoen 2013-2014 met de traditionele huldiging van de kampioenen. Onder grote belangstelling kon voorzitter Bertus Wijnne maar liefst vier kampioensteams naar voren roepen om de felbegeerde medailles te ontvangen. De familie Zwijnenburg was ook aanwezig op deze speciale zaterdag. Het Beachtoernooi aan de Haven kreeg de naam van onze oud-voorzitter Arie Zwijnenburg en in het bijzijn van Willem Beijeman van Mammoet Hekwerk, de hoofdsponsor van het Beachvolleybaltoernooi, werden de nieuwe naamborden overhandigd aan de familie Zwijnenburg.

Een speciaal woord van dank richtte Bertus aan Eric Sprokkereef die al 20 jaar de functie van penningmeester vervult. Verder maakt Eric zich verdienstelijk als (regio)scheidsrechter, organisator van het Buitenvolleybaltoernooi en het Beachtoernooi. Geen wonder dat familie en vrienden in grote getale waren opgekomen. De middag kreeg voor Eric een verrassende wending toen ook burgemeester Frans de Lange binnenkwam en het woord nam. Hij memoreerde de verdiensten van Eric in de afgelopen jaren en benoemde hem uit naam van de Koning tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Onder luid applaus van de aanwezigen speldde de burgemeester de verraste Eric de bijbehorende versierselen op. Na de felicitaties was het tijd voor de traditionele tocht met de platte karren voor de kampioenen van EVV.

Naast de reguliere zaalsport heeft EVV in de loop van de jaren tal van evenementen georganiseerd:

– sinds 1980 het jaarlijkse Buitenvolleybaltoernooi op het Burg. Bode sportpark
– jarenlang het scholentoernooi voor het Voortgezet Onderwijs
– de jaarlijkse snertaktie in de maand november
– sinds 1999 het jaarlijkse Beachtoernooi
– in 1983 twee volleybalinterlands in Elburg: Nederland – België en Duitsland – Israël

EVV neemt op deze manier al jarenlang een belangrijke plaats in in het verenigingsleven, als onderdeel van de Elburger samenleving. De organisatie draait op vrijwilligers, en heeft het volgende credo :

Kortom, EVV – jong, dynamisch en sterk volleybal.