EVV dames 1 leider van promotieklasse

Door H T

DEVENTER – Na een achterstand van 2-1 terug komen, om vervolgens de wedstrijd te winnen met 3-2. Dat kreeg dames 1 van EVV afgelopen zaterdag, 23 november, voor elkaar. De coach wist al toen ze hierheen kwamen dat het knokken werd. “En dat hebben we gedaan, we zijn goed terug gekomen van 2-1 achterstand.” De Elburgse dames speelden in ‘de Scheg’ te Deventer tegen DeVolCo ’88 Dames 2. Het team stond zesde in de competitie, in tegenstelling tot EVV. Zij volgden namelijk de leider met een tweede plaats, echter met twee gespeelde wedstrijden minder.

In de eerste set liepen de twee teams gelijk op naar een stand van 3-2 voor EVV. Vervolgens liep EVV uit naar 6-2 door een aantal goede opslagen en harde aanvallen. Tweemaal een blok van Albertine Kruithof en Monique Bastiani – Bakker zorgden voor de laatste punten, de eerste set werd gewonnen met 25 punten tegen 13 van DeVolCo.

Nog voordat de tweede set van start ging, gaf de coach van Elburg, Peter Gaillard, een tip mee. “Goed blijven blokken, hun aanval is hard maar kun je zo tegen houden.” EVV liep vanaf het begin uit, het werd 5-2. Toen DeVolCo nog meer punten wist te scoren, vroeg Peter een time-out aan. “Even rust, we hoeven het niet te forceren. Rust in het spel!” Toch scoorde DeVolCo weer drie punten en weer kwamen de speelsters bij elkaar. “Overtuigen, ga niet teveel nadenken!” DeVolCo bleef aanvallen en de ballen vielen alsmaar op de grond bij EVV. Ze liepen uit naar 22-12, maar niet voor lang. EVV wist wat terug te komen naar een stand van 15-23. Een aanval van Saskia Boeije die midden in het gat van DeVolCo viel maakte 16-23. De spanning was van de gezichten van dames 1 af te lezen, de spelers aan de kant riepen: “Doorzetten meiden!” Toch won DeVolCo deze tweede set met een eindstand van 25-19.

“Niet te angstig spelen, wat we de vorige set goed deden was terug komen”, zei Peter voor startsignaal van de derde set. Het liep gelijk op, maar na een time-out van DeVolCo gingen zij er met de punten vandoor. Toen DeVolCo haar elfde punt scoorde door een bal die bij EVV op de grond viel, vroeg Peter om een time-out. “Die bal moet je gewoon hebben, verantwoordelijkheid nemen.” Door een harde aanval van de dames en een prikbal werd de stand 17-11 voor DeVolCo. Toen de bal weer op de grond viel bij EVV, stond Peter stampvoetend aan de lijn. Door harde aanvallen en goede opslagen, wist EVV op een stand te komen van 20-24. DeVolCo zag hier toch nog kans haar laatste punt te scoren, zij wonnen de set dan ook met een eindstand van 25-20.

De dames van EVV waren teleurgesteld. “Iedere bal die goed gaat moeten we gebruiken om het teamgevoel te krijgen, het is een feestje”, pepte Peter zijn speelsters op. Aan het begin van de vierde set waren de teams weer aan elkaar gewaagd. Lange rally’s zorgden voor een spannende wedstrijd. Door een onverwachte prikbal van spelverdeelster Antina van Boven, werd het 8-7 voor EVV. De EVV speelsters kregen er weer plezier in, de woorden van Peter aan het begin van de set leken te werken. Er verscheen weer een lach op de gezichten van de speelsters. “We nemen dit mee naar de volgende set”, zei Peter tegen de dames. Toch deed DeVolCo nog een poging om terug te komen, maar EVV wist haar laatste punt al in de wacht te slepen. Met een eindstand van 25-21 voor EVV, gingen de dames met een gelijke stand van 2-2, een laatste en beslissende vijfde set in.

EVV moest zich in de vijfde set gelijk bewijzen, bij vijftien punten zou er al een winnaar zijn. Na een sessie van zes opslagen van Marieke Spijkerboer – Tiemens en lange spannende rally’s, stond het 8-4 voor de Elburgers. De teams wisselden van speelveld. Meteen sloeg Maria Kruithof een harde bal het veld van DeVolCo in, en sleepte zo een punt binnen voor EVV. De speelsters van DeVolCo waren gespannen, in tegenstelling tot de dames van EVV. Aan de kant stonden ze te springen en te joelen. “Laat hun de fouten maken!” riepen ze. Toen EVV nog één punt moest scoren, werd het nog spannend. DeVolCo kwam van 9 punten nog op 11 te staan, maar door een laatste harde aanval van Albertina Leeuwenkamp die het veld van de tegenpartij in knalde, won Elburg met 15-11.

Een goed gespeelde wedstrijd dus, coach en speelsters waren tevreden. Hierdoor behaalt EVV een eerste plaats in de competitie. Volgende week, 29 november, moeten ze een thuiswedstrijd spelen tegen SVS dames 2. Deze schalkhaarse ploeg staat, in tegenstelling tot EVV, helemaal onderaan in de competitie.