Heren 1 is er klaar voor…


Het zijn vaak lastige fenomenen voor een prestatieve sporttrainer. Voor de vereniging is het erg leuk als de spelers en speelsters van het hoogste team deelnemen aan clubactiviteiten als een snertactie of een Oliebollenmixtoernooi. Voor de spelers zelf ook trouwens. Maar het kan ook enorm afleiden in de voorbereiding op weer een nieuwe topmatch. Spelers – of zelfs een heel team – kunnen de focus verliezen, met duur puntverlies tot gevolg. De toptrainer vraagt zich dus af wat zwaarder telt: binding met de vereniging of het resultaat in klinkende punten?

Ook voor Peter Gaillard – trainer van het vlaggenschip van EVV – geldt dit dilemma. Meerdere malen per seizoen zelfs. Enige weken geleden verspeelde zijn ploeg een plaats in de kwartfinale van de landelijke beker omdat sommige spelers stiekem toch snert gelopen hadden. Sterker nog, een aantal had zelfs snert gegéten tussen de wedstrijden door. Het resultaat was er dan ook naar: geen spronghoogte, kansloos uitgeschakeld, maar een prachtig sfeertje en een middag waar we nog jaren met plezier op terugkijken.

Deze aanpak – en de snert – smaakte naar meer. In de aanloop naar het Oliebollenmixtoernooi koos Gaillard dan ook voor een meer extreme benadering. Na de onverdiende zege op de aanstaande kampioen Lygurcus gooide de Hoge Enker zijn trainingsschema om en liet zijn manschappen via een maatwerkconcept oefenen op een paar essentiële onderdelen van het Oliebollenmixtoernooi. Zo kreeg speler nr. 4 een spoedcursus vriendelijk kijken als iemand anders per ongeluk een bal niet scoort, speler nr. 31 werd onderwezen in het plaatsen van een bestelling aan de bar zónder het barmatje te ontvreemden en speler nr. 8 kreeg het dringende advies om vooral niet mee te doen om verdere blessures te voorkomen. Speler nr. 9 kreeg geen aangepaste training, want die ziet het verschil tussen het Oliebollenmixtoernooi en een gewoon potje toch niet. Tot slot van de trainingsstage mocht iedereen nog even een serie gevaarlijke onderhandse opslagen ten toon spreiden. Kortom, wij komen op volle sterkte en tot de tanden gewapend naar ’t Huiken vanavond!!

En daarmee sluiten we een prachtige eerste seizoenshelft af! Met dank aan iedereen die ons op wat voor manier dan ook heeft gesteund. Volgens de azijnzeikers van Volleybalkrant.nl had die eerste seizoenshelft zelfs nog beter afgesloten kunnen worden als we ‘eventjes’ met 4-0 van Flash hadden gewonnen. Maar ja, wie er bij was weet dat de voorbereiding op het Oliebollenmixtoernooi ons danig parten speelde. En het moet gezegd: Flash speelde veel beter dan in de heenwedstrijd. Als de ervaren tacticus Gaillard aan het begin van de vierde set niet had uitgelegd dat hij met ‘Onderhands!’ niet ónze service, maar hún servicepass bedoelde, hadden we ze echt nooit op de knieën gekregen. Toen Wouter, Robert en Gert eenmaal bovenhands durfden te serveren, kantelde de wedstrijd gelukkig in ons voordeel. En dat was toch een lekker gevoel. Dus mocht het vanavond gebeuren dat er een sprongservice tussendoor schiet, vergeef het ons….

Contact opnemen met de webmaster