Heren 1 knokt zich naar zege

Van grafstemming naar totale euforie in anderhalf uur tijd. Zo verging het Heren 1 afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen SDS. Na de onnodig verspeelde eerste set stonden de Elburger koppen nog op onweer. Maar toen de vierde set – en daarmee de wedstrijd – vanuit een grote achterstand toch werd binnengesleept zag de wereld er opeens weer veel vrolijker uit.

Hoewel E.V.V. in de eerste set meteen een voorsprong van drie punten nam, speelde de ploeg verre van goed. De eigen service – een wapen in eerdere wedstrijden – stichtte weinig gevaar en de middenaanval scoorde nauwelijks. De punten moesten daarom via de buitenkant gescoord worden. En daar zorgden Rik Straatman, Robert van Esterik en Henrico Kroes (onthoud die naam) dan ook voor. Niettemin kreeg SDS steeds beter zicht op het spel van E.V.V. en gaandeweg de set kropen de mannen uit Voorthuizen dichterbij. Toch was het E.V.V. dat op 24-23 als eerste op setpoint kwam. Met een ferme klap besliste Rik Straatman de set in Elburgs voordeel. Dacht iedereen, behalve de scheidsrechter, die de lijnrechter overrulede en de bal uitgaf: 24-24 in plaats van einde set. Een van de weinige foutjes van de leidsman en op een voor E.V.V. bijzonder ongelukkig moment. Overigens moet gezegd worden dat de scheids, die de partij zonder tweede scheidsrechter moest leiden, verder prima floot. SDS profiteerde van de consternatie bij E.V.V. en ging met 24-26 met de setwinst aan de haal.

tegeltje.jpgOnder het motto ‘gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat (of een andere wijsheid) besloot E.V.V. er in de tweede set nog maar een schepje bovenop te gooien. Aangevuurd door het thuispubliek werden de mouwen opgestroopt en met veel werklust kwam de ploeg weer op voorsprong. Onder aanvoering van een ontketende Henrico Kroes werd die dit keer niet opnieuw uit handen gegeven: 25-20. In de derde set was er maar een ploeg die speelde. SDS leek gesloopt, serveerde slecht en zelfs de veelscorende middenaanval eindigde meermaals in het groenwitte blok. Na de 25-10 setwinst leek een 3-1 zege voor E.V.V. slechts een kwestie van tijd. Maar hoe anders verliep de vierde set. E.V.V. verslapte wat en SDS leek een nieuw vat energie te hebben aangebroken. De mannen uit Voorthuizen brachten E.V.V. serverend in de problemen en sloegen de ballen dwars door de blokkering van de thuisploeg. Op 13-18 leek een vijfde set onvermijdelijk. Totdat de ingevallen Sjoerd Kersten aan service kwam. Met een aantal prima geplaatste opslagen dwong hij de spelverdeler van SDS om voorspelbare setups aan de buitenkant te geven. En daar stond de E.V.V.-blokkering te wachten. Via vijf kill-blocks en een paar directe aanvalsfouten werd de achterstand omgebogen in een voorsprong van 24-20. Een laatste ferme klap van Rik Straatman tegen de door Handelsonderneming Wijnne aangeboden wedstrijdbal betekende 25-20 en einde wedstrijd.

Man of the match was dit keer duidelijk het E.V.V.-publiek dat de ploeg na de moeilijke eerste set luidruchtig bleef steunen. Een eervolle vermelding gaat uit naar Jongens C die een prachtig spandoek in elkaar knutselden en gewapend met trommels een prima imitatie van de Stadskapel gaven. Voorts schijnt Henrico Kroes ook een aantal punten te hebben gescoord. Volgende week weer een uitwedstrijd in Nijmegen, dit keer tegen promovendus Pegasus.