Het ontstaan van de derby…


Het is 28 januari 2023. De dag van de streekderby. Elburg tegen Oldebroek. EVV tegen Blauw Wit. Oftewel “Groen” tegen “Blauw”. De wedstrijd in het jaar die je niet wilt verliezen. Maar wat is een derby nou eigenlijk? Deze schrijver sloeg daar de Dikke Van Dale eens op na en vond de volgende uitleg:

sportwedstrijd tussen twee ploegen uit dezelfde streek

Zoals jullie begrijpen was deze uitleg zeer teleurstellend en weinig verheffend. Daarom (na wat verder onderzoek) ben ik toch nog een wat uitgebreidere uitleg tegen gekomen van de oorsprong van de “Derby”.

Het woord ‘derby’ komt oorspronkelijk uit een hele andere sport: de paardenrace. Op de renbaan ‘Epsom Downs’, in het Engelse graafschap Surrey, wordt al sinds 1780 ieder jaar op de eerste zaterdag van juni een grote paardenrace gehouden, de zogeheten Epsom Derby. Deze paardenrace dankt zijn naam aan de man die de eerste editie organiseerde, Edward Stanley, 12e Earl van Derby. De race trok van meet af aan veel publiek en is ook vandaag de dag nog zeer populair. Door de grote toestroom van publiek werd The Derby in de Britse media vaak aangehaald als bij andere sportwedstrijden ook veel supporters aanwezig waren. Dit was zeker het geval wanneer de rivaliteit tussen twee sportploegen zeer groot was, bijvoorbeeld omdat ze geografisch dicht bij elkaar lagen, trokken veel sportliefhebbers erop uit om de beladen sportwedstrijden zelf bij te wonen. Zo werd ‘derby’ uiteindelijk een synoniem voor dit soort sportwedstrijden tussen twee ploegen uit dezelfde streek.

Nou na dit gelezen te hebben werd wel duidelijk. Deze wedstrijd moesten we winnen!

Afgelopen vrijdag speelden we, zoals jullie hebben gelezen, een wedstrijd om snel te vergeten. Nadat er op de training van dinsdag een paar stevige toespraken waren gegeven, stonden de neuzen weer dezelfde kant op en starten we met de voorbereiding richting Oldebroek. Teksten als “investeer op midden”, “lange lijnen”, “met plezier en agressie spelen” en “serveer voor goud” vlogen de spelers van EVV H2 om de oren. Ik denk dat het goed was dat we hier op dinsdag al mee begonnen zijn, want het lange termijn geheugen deed zijn werk op vrijdag prima. Vanaf het eerste punt hielden wij ons aan bovenstaande punten en speelden we met veel plezier en agressie.

De mannen van Blauw Wit bleken echter geen koekenbakkers te zijn en speelden met dusdanig veel strijd dat ze de eerste set toch van ons afsnoepten. Gesteund door de grote toestroom supporters (waarvoor onze grote dank!) begonnen wij weer met evenveel plezier en agressie aan de tweede set. Deze ging lang gelijk op, maar kantelde aan het eind toch onze kant op (25-23).

Door de gewonnen tweede set kregen wij steeds meer vertrouwen en speelden we met steeds meer durf en lef. Onze talisman “de lok van Pim” ging op de juiste manier hangen en daarmee was het lot van Blauw Wit bezegeld. Onbedreigd en met goed spel trokken we de derby naar ons toe. Groen zegevierde dus over Blauw. Speciale vermelding hierbij voor Rik, die de tegenstander zo nu en dan door midden sloeg. Op zaterdagochtend vroeg is er een speciaal bedrijf moeten komen om de vloer uit te deuken voor de volgende wedstrijden.

Na een aantal drankjes en versnaperingen waren we het er met z’n allen over eens: We zijn blij en trots dat we er voor hebben gezorgd dat de volleyballende Elburger zich voorlopig weer met opgeheven hoofd door Oldebroek kan bewegen.

Onze volgende wedstrijd is op vrijdag 3 februari in Raalte. Aanvang 20.00 uur. Ook dan zijn we van plan om weer met dezelfde passie te gaan spelen en vanaf heden draagt deze auteur na twee hoogwaardige verslagen het stokje over aan de volgende kleinkunstenaar.

Contact opnemen met de webmaster