Meiden B-team EVV spettert op Open Club

Zaterdag 3 januari was het zover, de eerste ronde van de Open club stond voor de meiden van EVV op het programma. 7 meiden van EVV verzamelden zich in Veenendaal om daar te strijden om een plek in de halve finale, een plek bij de beste 40 jeugdteams in Nederland. Dat de meiden er wat van konden, hebben we dit seizoen al vele malen mogen aanschouwen, maar de Open Club …. dat was vorig jaar, in 2008, toch een aardig niveau gebleken.

De eerste wedstrijd begon om 13:00 uur, tegenstander van Wijnne EVV waren de meiden van Kerkemeijer Gemini. EVV begon zenuwachtig aan de wedstrijd. Bij Gemini hadden ze daar geen last van, in de beginfase werd EVV overklast. Gemini varieerde goed en het snelle spel was van een soort waar de meiden van EVV niet veel mee te maken hebben gehad. Daarnaast haalde EVV niet haar normale serviceniveau. Na een slechte start vochten de meiden zich terug in de wedstrijd. Langzaam was te zien dat Gemini het initiatief verloor. Het mocht niet baten voor de eerste set: 19-25.

De tweede set denderde EVV uit de startblokken. Met fel spel, een goede servicedruk en alerte snelle reacties in de verdediging werd de tegenstander overklast. EVV sprintte naar 18-9. Hierna kwam het antwoord van Gemini die in één servicebeurt de stand gelijk trokken. Time-outs konden in deze periode Gemini niet remmen, de meiden aan de overkant maakten gewoonweg geen fouten. Bij een 18-18 stand toonden de meiden van EVV ruggengraat. Gemini maakte de fout, en de meiden pakten dat meteen op. De set werd niet meer uit handen gegeven 25-21.

De eerste set was binnen. Nadeel was wel dat het onderlinge resultaat in het nadeel werkte van EVV. Mochten beide ploegen gelijk eindigen dan was het onderlinge resultaat (puntensaldo) beslissend en dus in het voordeel van Gemini. Dat zouden we later zien, eerst de volgende tegenstander. Punt voor punt, set voor set. De meiden van Wijnne EVV konden in ieder geval terugkijken op een prima eerste wedstrijd.

De volgende tegenstander was VCV-Veenendaal. Een heuse thuiswedstrijd voor VCV. De meiden van EVV lieten de thuisploeg echter door middel van hun spel weten dat er maar één ploeg de baas was in sporthal West, en die ploeg was EVV. Er werd veel lef getoond, hard geslagen en ondanks de geringe serviceruimte sloeg ook Belinda meedogenloos toe met haar sprongfloat. EVV groeide in het toernooi. De tegenstander is nooit boven de 15 punten gekomen en totaal overklast, 2-0 voor EVV.

De laatste tegenstand kwam van VVH, de kampioenen van de hoofdklasse B. Dat onze meiden de hoofdklasse B waren ontgroeid wisten we al, maar werd nu ook voor de ogen van de toeschouwers duidelijk gemaakt. Het snelle spel van EVV was genoeg om de tegenstander de touwen in te drukken. Noemenswaardig in de tweede set is het aanvalsspel van Janique, die in deze set bijna elke bal scoorde die ze kreeg. Met een afsluitende 11-25, won Wijnne EVV ook deze wedstrijd met 0-2.

Duidelijk was al wel dat VCV en VVH de mindere ploegen waren in deze poule. Logisch was dan ook wel dat ook Gemini beide wedstrijden met 2-0 had gewonnen. Ondanks zeer goed spel plaatste EVV zich als 2e in de poule voor de kruisfinale, en automatisch een wedstrijd tegen de nummer 1 van de andere poule: Longa.

Dat Longa goede ploegen heeft, wisten we al. Al jaar en dag plaatsen teams van Longa zich voor de finaledag van de Open Club. Vaak staan ze dus al bij de beste 8 teams van Nederland. De meiden wisten waar ze aan toe waren. Maar één ding moet je bij deze meiden niet doen: ze onderschatten. Er ontstond een spektakel van een wedstrijd waar de vonken van af vlogen.

De wedstrijd was begonnen en Longa barstte los. De snelheid van het spel was enorm, maar EVV liet zich niet kennen. Elk punt werd gevierd en de meiden knokten voor elke bal. Met lef en durf bleef EVV in het spoor van Longa. Hoewel Longa al snel een voorsprong had genomen, waren het de meiden die brutaal een inhaalrace begonnen. Al snel volgde een time-out aan de kant van Longa. Ondanks alle pogingen ook aan de kant van Longa om het pleit snel te beslechten, lukte dit niet. EVV leek te vliegen, rally’s van vijf, zes keer de bal over het net het gevolg. Lotte en Gwen vochten op de achterlijn als leeuwen en ook op de linksachterpositie stonden Ruth en Belinda als een tijger te verdedigen. Longa scoorde alleen nog veelvuldig met prikballen, de buitenaanval van EVV rechtdoor. Longa liep weer iets uit: Gwen zette de ploegen in een geweldige servicebeurt weer naast elkaar. Weer een spurt van de tegenstander, Lotte serveert Longa de 2e time-out in. Spanning ten top. 18-16 voor Longa. Dan komt Belinda aan de service. Ze heeft lef en neemt het risico: sprongfloat. Clean ace 18-17. wederom een sprong….ketser….18-18. Zou het gaan gebeuren. Helaas foutservice. 19-18. EVV haalt de service terug. 19-19. Longa geen time-out meer, EVV geen time-out meer. Hard tegen hard, meid tegen meid. Ralleys volgen, de kruitdampen stijgen. Als die kruitdampen eenmaal zijn opgetrokken blijkt Longa met 25-20 de betere.

In set 2 hetzelfde beeld. Marlon vangt veel tactische ballen in de verdediging op, de linksachter stelt zich steeds beter in op de harde slagen van de tegenstander. Ook valt op hoe weinig directe serviceaces de tegenstander kan produceren tegen de EVV-meiden. Linda vliegt het hele veld over om de aanvallers te kunnen bedienen. Tot 17-15 gaat de strijd gelijk op, dan slaat Longa toe. EVV verliest deze set met 25-17, maar kan met opgeheven hoofd het veld af stappen.

Uitgeschakeld, dat wel, maar het spel van de meiden was hartveroverend. Deze setstanden en vooral, dit spel, tegen een team dat in de competitie promotieklasse speelt, dat is echt een pluim. EVV mag trots zijn op haar meiden. En onze sponsor….die al helemaal.