Meisjes-C1 en de muur

De Chinese muur is 6259 kilometer lang en zelfs vanaf de maan heel goed te zien. De Berlijnse muur was een bouwwerk van 45,3 kilometer en staat gelukkig nu alleen nog maar in de geschiedenisboeken. De Elburgse muur is ongeveer 1,3 kilometer lang en is een van de mooiste bezienswaardigheden van de regio. Wat de meeste mensen niet weten is dat er nog ook een tweede muur in Elburg is, de muur van EVV meisjes C1 en die is precies 9 meter lang.

Al deze muren hebben één ding gemeen, ze dienen (of dienden) om de vijand tegen te houden. Toch is er groot verschil tussen al deze muren, de eerste drie doen geen dienst meer, de vierde wel.

Het is zaterdag 16 oktober 2010 en we zijn op bezoek bij de club HSC in Hierden. Daar speelt vanmorgen om 10.30 uur het eerste meisjesteam van EVV tegen het eerste meisjesteam van HSC. De wedstrijd wordt vandaag gecoacht door Marijke. Een bijzondere wedstrijd, want trainer/coach Kees heeft ook de meeste meiden van het team van HSC getraind. Dat de wedstrijddruk vandaag meer dan normaal is, zal dan ook zal niemand verbazen.

De wedstrijd begint zoals verwacht gespannen en nerveus en al heel snel kijken de meiden uit Elburg tegen een flinke achterstand aan. Erg veel onnodige fouten en als er al een service goed gaat, dan wordt deze door de knap spelende meiden uit Hierden keurig gepasst en bij de spelverdeelster gebracht. De eerste set gaat helaas verloren met 25-20. Een enorme teleurstelling gezien het grote aantal fouten, zeg maar gewoon “domme dingen”. Daarvoor is het publiek vandaag niet helemaal naar Hierden komen afreizen.

Wat er kort voor de tweede set allemaal door de coach wordt gezegd, dat kan uw verslaggever niet verstaan, maar het zal een flinke donderpreek zijn geweest. De meiden stappen vastberaden in het veld voor de volgende set en nemen onmiddellijk het heft in handen. De meeste aanvallen van HSC worden gepareerd en omgezet in een eigen aanval. Het spel begin nu op echt volleybal te lijken; veel servicedruk, slechts één servicefout en vrijwel geen enkele onnodige fout. De set wordt dan ook royaal gewonnen met 15-25.

In de derde set worden de beste speelsters van het team op de bank geparkeerd. Die blijven uiteraard warm, om zo op elk moment te kunnen invallen als het team dat nodig mocht hebben. Het is niet nodig, het gaat fantastisch en het publiek van HSC wordt stiller en stiller. De meiden van EVV voeren de druk nog meer op en weten ook deze set met overmacht te winnen. Het wordt 14-25, een knappe prestatie.

Tenslotte de vierde en laatste set. Alle meiden hebben nu 2 sets gespeeld en de speelsters die in de voorgaande sets het best hebben gepresteerd mogen vandaag als beloning ook de laatste set spelen. Dat wordt natuurlijk een makkie…

Niets blijkt echter minder waar. Al heel snel kijken de Elburgse schonen tegen een flinke achterstand aan. De time-out van de coach heeft niet veel effect, waarop bij een stand van 19-11 (achter!) de tweede time-out wordt aangevraagd. Wat de coach zegt zal waarschijnlijk eeuwig een raadsel blijven. Wordt het Emergo in de herinnering geroepen? Wordt er een straftraining in het vooruitzicht gesteld? Uw verslaggever en het meegereisde publiek hebben geen enkel idee. Wat we wel zien is dat er iets gebeurt, er wordt een muur opgetrokken waardoor HSC met geen enkele aanval succes meer heeft. Colinda serveert meer dan tien keer achter elkaar fantastisch goed en zelfs een time-out van de coach van HSC kan haar vandaag niet uit haar evenwicht brengen. De hartslag van beide coaches bereikt meer dan 200 slagen per minuut en ook het publiek, van zowel vriend als vijand, zit met trillende knieën ademloos toe te kijken. Er wordt geknokt, gevochten, gevolleybald en elke keer als de bal naar de helft van HSC gaat, wordt de Elburgse muur onmiddellijk weer opgetrokken. Kortom; topvolleybal van het hoogste niveau, van beide teams. De meiden van EVV winnen deze laatste set uiteindelijk verdiend met 21-25 en daardoor ook de wedstrijd. Een geweldige prestatie van de meiden uit Elburg want een 19-11 achterstand ombuigen in een overwinning mag toch wel “grote klasse” worden genoemd.

Na afloop sprak de coach van een geslaagde wedstrijd. “We begonnen deze wedstrijd erg slecht, de meiden stonden afwezig en dromerig in het veld”. “HSC is altijd een lastige tegenstander en zelfs in de voorbereiding hebben we geen kans gezien om van dit sterke team te winnen”. “Vandaag hebben we laten zien te zijn gegroeid”.

Volgende week speelt meisjes C1 om 14.00 uur een thuiswedstrijd tegen Dynamo uit Apeldoorn. Natuurlijk rekenen we ook dan weer op al onze supporters, want het zal zeker weer een mooie en spannende pot gaan worden.