Een goede voorbereiding is het halve werk…


Hoewel alle Heren 1 spelers het erover eens waren dat de praktijkdag ‘Assertiviteit voor jong volwassenen’ twee weken geleden in Kampen een groot succes was, waren we er toch nog niet helemaal gerust op dat we hierdoor ook echt beter zouden gaan presteren. Want stel je nou voor dat het toch weer mis zou gaan in de competitiewedstrijd tegen Reflex? Of in de voorbereiding daarop? De twijfel werd gedurende de week zo groot dat we besloten om extra professionele hulp in te roepen. We schreven een brief naar niemand minder dan mental coach Ursela van Stekelenburg, bekend van haar belangwekkende bijdragen aan het maandblad Psychologie Magazine.

 

Hey Ursela,
Wij zouden graag beter presteren op sportief vlak (volleybal). Omdat dit niet enkel een fysieke kwestie is, zouden we graag enkele tips willen hebben hoe we ons daar mentaal voor opladen en hoe we het beste naar een wedstrijd kunnen toeleven. En ook hoe we met tegenslagen om kunnen gaan. 

Groeten van EVV-H1

 

Per ommegaande ontvingen we Ursela’s reactie. We beperken ons hier tot de drie belangrijkste tips:

  1. Schrap vóór een wedstrijd alle negatieve prikkels, alles wat jullie negatief afleidt, alles wat jullie uit je concentratie kan halen.
  2. Kom in een ontspanningsmood, bijvoorbeeld door yoga/meditatie-oefeningen, door het bezigen van routineklusjes. Neem afstand van je zorgen door je te concentreren op je plezierige ervaringen.
  3. Werk met briefjes met een stimulerende tekst daarop.

Zo gezegd, zo gedaan. Na de dinsdagtraining verdeelden we de taken, zoals een echt team dit soort klusjes aanpakt.

Tip 1: Een werkgroepje onder leiding van Robert en Herjan kwam tot de conclusie dat diverse spelers zich – vooral bij thuiswedstrijden – erg laat afleiden door geluiden vanaf de tribune. Met name het geluid van kinderstemmen doet dan vaak afbreuk aan de zorgvuldig opgebouwde concentratie. Robert gaf aan hiervoor een adequate oplossing te zullen verzorgen. En ere wie ere toekomt….dit is hem uitstekend gelukt. Zelfs de sympathieke tegenstanders uit Kampen waren onder de indruk, zo blijkt uit hun wedstrijdverslag: “In een poging wat sfeer te krijgen in de hal in Elburg hadden de mannen van EVV het niveau van de geluidsinstallatie op oorlogssterkte gezet, waaruit schalde oude hits, zoals ‘Verdammt ich lieb dich’ van Matthias Reim en ‘Livin’ on a prayer’ van Bon Jovi. Met handen en voetenwerk wisten de scheidsrechters aan de aanvoerders duidelijk te maken wat ze van de teams verwachtten en na de gebruikelijke plichtplegingen kon de wedstrijd beginnen.” Niks afleiding, missie geslaagd, hulde!

Tip 2: Gert-Jan had de taak op zich genomen om de ontspanningsmood te verzorgen. De yoga/meditatie-oefeningen verliepen nog wat roestig, maar de routineklusjes gingen als vanzelf…

yoga

yoga..

 

routineklusje...

routineklusje…

 

Tip 3: Good-old Rik Straatman tenslotte had een opbeurend briefje gemaakt. Hij voelt zich na al die jaren blijkbaar nog steeds niet zo heel erg thuis in ‘t Huiken… Maar ach, wat kon er nog mis gaan?

Weinig inderdaad. Daniel was zo ontspannen dat hij in z’n eentje een set bij elkaar blokkeerde, serveerde en verdedigde, Matthias noemde tot ieders verbazing het juiste nummer bij de wissel waardoor ook Henrico tot ontplooiing kon komen en tenslotte deed zelfs Reflex wat het moest doen, nl een paar tafjes onder hun topniveau spelen. Onze allereerste 4-0 van het seizoen in ‘t Huiken was een feit. Duidelijke zaak, dit concept vraagt om nadere toepassing!! Vanaf nu voeren we elke week een extra tip van mental coach Ursela uit. We beginnen met tip 9: “Visualiseer je komende sportieve uitdaging. Denk in successen. Houd daarbij het bijbehorende gevoel vast”.

Eerstvolgende wedstrijd is op 21 februari thuis tegen De TAPPERIJ/Veracles. We gaan komend weekend met het hele team ontzettend visualiseren:

tapperij2tapperij

Contact opnemen met de webmaster