Volleybalschoenen


 Wat is het belangrijkste als je nieuwe schoenen gaat kopen?

Je moet je eerst afvragen wat je verwacht van de schoen. Waar gebruik je je schoen voor. Om een paar voorbeelden te noemen; als je veel springt, heb je goede demping nodig. De schoen moet bijv. ook stabiel zijn, want je moet veel zijwaarts bewegen. Het kan ook zijn dat je bepaalde ervaring met bepaalde schoenmerken hebt, dat je bijv. weet dat je van een bepaald merk last gaat krijgen. Wat ook belangrijk is: de intensiteit waarin je sport; hoe vaak in de week gebruik je je schoenen? Iemand die 3 x per week volleybalt (2 x per week trainen + 1 wedstrijd) heeft meer belang bij een schoen waarin de demping langer meegaat. Maar lichaamsbouw is ook erg belangrijk.

Veel mensen maken de fout dat ze het uiterlijk van de schoen op de eerste plaats zetten en dan pas de kwaliteit van de schoen. Het uiterlijk van de schoen is eigenlijk van ondergeschikt belang. Natuurlijk is het mooi meegenomen als die hele goede schoen die je moet hebben er ook mooi uitziet of mooie kleuren heeft, maar dat is eigenlijk bijzaak.

Je ziet steeds meer mensen volleyballen op hardloopschoenen en basketbalschoenen. Kun je dit verklaren?

Hardloopschoenen zijn erg licht in gewicht en hebben veel demping, vandaar dat sommige mensen kiezen om op hardloopschoenen te gaan volleyballen. Dit is erg onverstandig, aangezien hardloopschoenen totaal geen steun geven bij de zijwaartse beweging van een volleyballer. De nieuwste specifieke volleybalschoenen hebben qua bovenwerk de eigenschappen van hardloopschoenen, maar de opbouw van de zool is specifiek voor volleybal ontworpen.

Mensen denken dat zoals bij een basketbalschoen, een hogere schoen meer stevigheid geeft aan je enkels. De hoogte van de basketbalschoen is echter bedoeld voor het fysieke contact die de basketballers met elkaar hebben, ter bescherming van de enkels. En is dus niet bedoeld ter voorkoming van enkelblessures, wat veel mensen wel denken.

Waarom moet je specifiek een volleybalschoen kopen en geen handbalschoen bijvoorbeeld?

Bij handballen beweeg je veel zijwaarts en sta heel je stabiel op de grond. Je springt bij handbal nagenoeg niet, alleen bij het schieten op het doel (waarna de meeste spelers ook nog eens op de grond vallen in plaats van landen op hun voeten), en heb je dus minder demping in je schoen nodig. In een handbalschoen zit dus maar een klein deel demping en juist niet op de plek waar je het als volleyballer nodig hebt. Bij volleybal spring je dusdanig veel dat je een goede demping nodig hebt, onder andere ook in de voorvoet, een handbalschoen voldoet daar dus niet aan. Als je blokkeert, land je op je voorvoeten. Daar heb je dus demping nodig. Je moet maar eens goed op de bewegingspatronen van een volleyballer en van een handballer letten.

Maar het ligt ook aan je positie hoeveel demping je nodig hebt. Als aanvaller heb je uiteraard meer demping nodig dan bijvoorbeeld een libero. Een libero springt immers nauwelijks. Er is trouwens een handig middeltje om de aanwezigheid van demping in een schoen te controleren: als er demping aanwezig is, staat er altijd een tekentje op dat gedeelte van de schoen of het is zichtbaar. Als dat er niet opstaat of het niet zichtbaar is, zit er dus geen demping in de schoen.

Wanneer weet je dat je schoenen versleten zijn? Je ziet sommigen 3 jaar lang op dezelfde schoenen spelen…

Je moet ervan uitgaan dat als je de juiste schoen koopt voor de belasting die je zo’n schoen geeft, je er één seizoen mee kunt doen. De demping is uitgewerkt na één seizoen! Of de demping is uitgewerkt, kun je onder andere controleren aan de tussenzool (van schuim) van de schoen. De tussenzool is dan ingedrukt. Dat zie je het duidelijkst als je je gebruikte schoen naast een nieuwe schoen houdt. Maar of je schoenen versleten zijn, kun je ook herkennen aan lichamelijke klachten (je rug, knieën, etc.)

Hoe weet je zeker dat je de juiste schoenen hebt gekocht? Je weet pas wat je aan ze hebt als je er mee gaat spelen, toch?

Met een goed advies wordt het risico van geen goede schoen gekocht hebben, uiteraard veel kleiner. Aangezien niet elke voet hetzelfde is, heb je gelukkig ook meerdere merken schoenen. Het is daarnaast ook niet raar dat je de eerste training op je nieuwe schoenen last hebt van blaren. Je moet een schoen ook de tijd geven om zich te vormen aan je voet. Vergelijk het maar met een klomp klei. Als je je hand er indrukt, krijg je de vorm van je hand in het klei. Bij nieuwe schoenen gebeurt eigenlijk hetzelfde: de schoen past zich aan jouw voet aan. Bij een (technisch) foutje in de schoen zelf is ruilen uiteraard mogelijk.

Als je nieuwe schoenen wilt gaan kopen, moet je eigenlijk je oude schoenen even meenemen. Zo kan het slijtagepatroon beter worden bekeken waardoor de verkoper je beter kan adviseren. En sportsokken meenemen: je moet ze passen zoals je ze gaat dragen.

Schoenen zijn heel belangrijk, maar waar moet een volleyballer nog meer op letten?

Sportsokken zijn niet zo belangrijk, dat is heel persoonlijk voor iedereen. Iemand wil bijvoorbeeld alleen maar naadloze sokken dragen. Kniebeschermers zijn daarentegen wel weer belangrijk, die moeten goed zitten en vooral niet irriteren. Je ziet bijvoorbeeld dat de TR2 een doorontwikkeling is door middel van nieuwe stoffen en pasvorm en daardoor een erg goede kniebeschermer is.

En braces: zijn deze bij iedereen aan te bevelen? Je ziet deze dingen ook steeds meer: preventie of noodzaak?

Het mooiste is uiteraard dat je alles kunt doen zonder een brace of andere hulpstukken. Het kan natuurlijk zijn dat je zwakke enkelbanden hebt of door blessures teveel verzwakte enkels hebt en dan is het beter om met een brace te spelen. Een brace kan dus heel erg nuttig zijn, maar moet je eigenlijk alleen gebruiken als je hem echt nodig hebt. Het is dus niet zo dat je, als je een keer door je enkel gegaan bent, voor altijd aangewezen bent op braces. Als je lichaam je blessure op kan vangen, zonder hulpmiddelen, dan verdient dat zeker de voorkeur.

Contact opnemen met de webmaster